Fictional Physics Books

Bir kaç girdi öncesinde de bahsettiğim gibi Kurgusal Fizik Kitapları yazısıyla karşınızdayım. Fizik kitabı dendiğinde genelde insanların aklına iç bayıcı, sıkıcı ve boktan Serway‘in Fizik-1 ve Fizik-2 kitapları gelir. Sevgili mühendis adaylarımız bu yüzden servis dersleri olan Fizik-1 ve Fizik-2’den bir daha karşılaşmamak üzere kurtulmak ister. Fizikçi adaylarıysa kendi işleri olan Fizik derslerini bu dandik Serway kitaplarıyla birlikte geçmek zorunda kalır. Tabii ben de bir fizikçi adayı olarak bu durumla karşılaşma tehlikesi geçirdim, fakat alternatif kitap arayışım mükemmel bir keşifle sonuçlandı. Richard Feynman gibi bir üstadın 3 ciltlik The Feynman Lectures on Physics serisinin bir sahibi olarak fiziği öğrenmek pek sorun olmayacak benim için. İşte bu yazı da fizik kitapları sıkıcıdır genellemesinin yanlışlığını anlatacak ve epey istisnanın olduğunu gösterecek. Tabii The Feynman Lectures on Physics gibi eğlenceli ders kitabı tanıtımı değil de kurgusal dünyalardaki fiziksel olayları gerçek fiziksel disiplinlerle açıklayan eğlenceli kitapların tanıtımı yer alacak bu yazıda. Yalnız şöyle bir şey demiştim daha önceleri, kurgusal dünyalarda adı geçen fizik kitapları tanıtımı olacak şeklinde saçma bir şey demiştim. Düzeltir, özür dilerim.

Aşağıdaki listede yer alan kitaplar fizik kuramlarını ve kanunlarını çizgi romanlardaki süper kahraman ve süper kötüler, bilimkurgu dizi ve filmlerindeki olaylar ve bunun gibi bir çok kurgusal evrendeki fiziksel olaylar üzerinden anlatıyor. Bu kitapların genel bilgilerini ve kısaca tanıtımlarını bulacaksınız bu yazıda. İşte 8 kitaplık o güzel liste:

  • The Physics of Superheroes
  • The Physics of Christmas
  • The Physics of Star Trek
  • The Physics of the Buffyverse
  • The Physics of Hollywood Movies: Don’t Try This At Home!
  • The Science of Harry Potter: How Magic Really Works
  • The Science of Supervillains
  • The Science of Star Wars

The Physics of Superheroes

The Physics of Superheroes Yazar: James Kakalios

Yayıncı: Gotham; 2 edition (November 3, 2009)

Sayfa: 416 Dil: İngilizce

Minnesota Üniversitesi‘nden fizik profesörü James Kakalios‘un yazdığı bu kitap ünlü çizgi roman serilerindeki süper kahramanlarla fiziği güzel bir şekilde birleştiriyor. Marvel ve DC evrenlerindeki karakterler kullanılmış. Kitapta temel fizik kanunları ve kuantum mekaniği, Sicim teorisi, elektromanyetizma ve termodinamik gibi modern fizik konularıyla çizgi romanlardaki süper kahramanların yeteneklerinin işleyişi ve büyük olayların fizikle alakalı kısımları anlatılıyor. Spider-Man‘in ağ fırlatışından Krypton‘ın yoğunluğuna, Gwen Stacy‘nin George Washington Köprüsü‘nde ölüşünden Dünya’daki yerçekiminin Krypton’dakinin 15 katı olduğuna kadar bir dolu konudan bahsediyor bu güzel kitap. Kitapta yer alan Marvel ve DC karakterleriyse şöyle: Spider-Man, Flash, Superman, Ant-Man, The Atom, Ironman, Magneto

The Physics of Christmas

The Physics of Christmas

Yazar: Roger Highfield

Yayıncı: Back Bay Books (November 1, 1999)

Sayfa: 320 Dil: İngilizce

Bu kitap ise Noel ve onun ilgili tüm objeleri fizikle buluşturuyor. Kapağında Ren geyiklerinin aerodinamiğinden hindinin termodinamiğine diyen bu eğlenceli kitap Noel’e bilimsel bir perspektiften bakıyor. Olayları açıklarken sadece fizik ve astronomiyi kullanmıyor; biyoloji ve genetik bilimlerini de kullanıyor yazar Roger Highfield. Kitap, ren geyiklerinin nasıl uçtuğunu, Noel Baba’nın genetik yapsını, hindinin pişirilişinin termodinamikle açıklanması ve geleneksel Noel hikayesinin bilimsel analizini anlatıyor.

The Physics of Star Trek

The Physics of Star Trek

Yazar: Lawrence M. Krauss

Yayıncı: Basic Books; Revised edition (July 9, 2007)

Sayfa: 280 Dil: İngilizce

Ve işte kurgusal fizik kitaplarının olmazsa olmaz’ı… Star Trek‘i hepimiz biliyoruz. Klingon‘lar, Vulcan‘lar, Romulan‘lar, Yıldız Gemileri, Enterprise, Spock, Kirk, ışınlanma… Kendisi bir kuramsal fizikçi olan yazarımız bu kitapta Dünya dışında yaşam ihtimali, objelerin ışınlanması ve zamanda yolculuk gibi bugünkü teknolojiyle neden imkansız – mesela bir kişiyi ışınlayabilmek için 100 megaton hidrojen bombasından çıkacak olan enerji gerekiyormuş –  olduğunu anlatıyor. Star Trek‘teki teknolojiden bahsediyor ve diğer kurgusal fizik kitaplarında yapıldığı gibi tüm bunları temel fizik kanunları ve modern fizik konuları üzerinden anlatıyor. Ayrıca kapakta da görülebileceği üzere önsözü Stephen Hawking amcamız yazmış. Kitapta Warp hızıyla alakalı da çok güzel analizler yer almakta.

The Physics of the Buffyverse

The Physics of the Buffyverse Yazar: Jennifer Ouellette

Yayıncı: Penguin (Non-Classics) (December 26, 2006)

Sayfa: 352 Dil: İngilizce

Kült TV dizilerinden Buffy the Vampire Slayer ile Angel‘ın bulunduğu evren olan Buffyverse‘ü bilimsel olarak ele alan bu kitap olayları açıklarken fizik biliminin yanında biyoloji ve kimya bilimlerini de kullanıyor. Yazarımız kitapta vampir fizyolojisinin artılarını ve eksilerini açıklıyor, Buffy’nin dövüş tekniklerinin neden başarılı olduğunu tartışıyor ve dizideki robotik ile AI teknolojsini derinlemesine araştırıyor. Dizide yer alan fiziksel olayları açıklarken de diğer kurgusal fizik kitaplarındaki gibi temel fizik kanunlarını ve modern fizik konularını kullanıyor.

The Physics of Hollywood Movies: Don’t Try This At Home!

The Physics of Hollywood Movies Yazar: Adam Weiner

Yayıncı: Kaplan Publishing (September 4, 2007)

Sayfa: 272 Dil: İngilizce

Bol aksiyonlu, bol bütçeli Hollywood filmlerinin unutulmaz sahnelerini fiziksel analizlerle inceleyen eğitici bir kitap The Physics of Hollywood Movies… Özellikle hareket, dinamik ve mekanik konularını inceleyen kitapta direkt ünlü Hollywood film sahnelerinden kotarılmış fizik soruları yer almakta. Kitabın yazarı bir fizik öğretmeni ve fizik eğitimi konusunda araştırmalarda yer alan, stand up gösterileri de yapan eğlenceli bir amcamız. Kitapta yer alan örnek bir soru şöyle:

You throw a motorcycle straight up into air. (You’re very strong, similar to Superman, the Incredible Hulk, or Vin Diesel in XXX.) Refer to the lesson on acceleration below to answer the following questions. What is the direction of the acceleration (a) on the way up, (b) at the top of its flight, and (c) on the way down?

The Science of Harry Potter: How Magic Really Works

The Science of Harry Potter How Magic Really Works Yazar: Roger Highfield

Yayıncı: Penguin (Non-Classics) (May 27, 2003)

Sayfa: 368 Dil: İngilizce

The Physics of Christmas‘ın yazarının aynı konseptli diğer kitabı. Harry Potter dünyasındaki tüm olayların, büyülerin ve büyülü eşyaların bilimsel bir şekilde açıklanabildiğini gösteriyor yazar. Harry’nin sihirli dünyasını ”bilimi yıkmak yerine aydınlatmasına yardımcı olmak” için kullanıyor. Kitapta sadece fizikten yararlanılmamış. Genetik, biyoloji, kimya gibi bilimlerden de yardım alınmış. Bilimi sihir olarak tanımlayan yazar Muggle biliminin sahip olduğu fenomenlerin Harry Potter dünyasındaki olaylarla nasıl da örtüştüğünü gösteriyor kitabında. Fluffy‘yi moleküler biyoloji ile Nimbus 2000‘in uçuş sırasında sapındaki özelliği ”yerçekimi-koruma efekti”yle açıklayan güzel bir kitap The Science of Harry Potter.

The Science of Supervillains

The Science of Supervillains

Yazar: Lois H. Gresh

Yayıncı: Wiley; 1 edition (October 18, 2004)

Sayfa: 224 Dil: İngilizce

The Science of Superheroes‘un yazarından Doc Ock, Magneto, Lex Luthor gibi süper kötülerin kullandığı teknolojiyi anlatan bu kitap diğerleri gibi bunu bilimsel tekniklerle yapıyor. Lex‘in yaptığı her türlü acayipliği ele almakla yetinmeyip Doc Ock‘ın biyomekanik ahtopot kollarını detaylıca incelemiş bu güzel kitabımız. Çizgi roman fanlarının The Physics of Superheroes‘la beraber almaları gereken kitaplardan biri oluyor güzide kitap.

The Science of Star Wars

The Science of Star Wars

Yazar: Jeanne Cavelos

Yayıncı: St. Martin’s Griffin; 1st edition (May 5, 2000)

Sayfa: 256 Dil: İngilizce

The Pyhsics of Star Trek kitabı Trekkie‘ler için ne ifade ediyorsa bu kitap da SW fanları için aynı şeyi ifade ediyor. Tabii Star Trek‘in de Star Wars‘un da kalbimizdeki yerleri ayrı ayrı olduğu için bu kitapların da her birini ayrı seviyoruz. Kitabın yazarı bir astrofizikçi… “Star Wars fueled my interest in space exploration and the possibility of alien life.” diyerek Star Wars‘tan aldığı mesleki gazı bize göstermiştir. Yazar kitapta 5 önemli gezegensel bölgeyi, SW ırklarını, droidleri, uzay gemileri ve silahları, Force‘u detaylıca inceliyor.

Bu tarz epey kitap var aslında. Ama ben en ilgi çekici olduğunu düşündüğüm ve beğendiğim 8 kitabı listeleyip tanıtmayı tercih ettim. Tüm bu kitaplar hem ilgilendiğimiz kurgusal dünyayı daha gerçekçi kılıyor hem de fizik öğrenimini daha eğlenceli yapıyor. Özellikle The Physics of Superheroes, The Science of Supervillians, The Physics of Star Trek ve The Science of Harry Potter kitaplarını yakın zamanda edinip okumak istiyorum. Bu kitapları edinip okudukça da burada detaylı incelemelerini yayınlarım zaten. O zaman tek bir kitabın incelemesinden oluşur yazı. Serway okuyup fizikten tiksinmek var, bir de The Feynman Lectures on Physics gibi bir kitabı okumanın yanında yukarıdaki kitaplarla da fiziği eğlenceli bir şekilde öğrenmek var. Tüm bu kitaplardan sonra hala ”fizik eğlenceli değil abi…” diyenlerle özel olarak görüşmek istiyorum.

19 Yanıt to “Fictional Physics Books”


  1. 1 Leonard Mayıs 26, 2009, 6:57 am

    Ewd o harry potter kitabına bir göz atmam gerek anladım ki 😀

  2. 2 Schwanzerberg Mayıs 26, 2009, 11:57 am

    Kesinlikle edinmek lazım o kitabı. Kapağına hasta oldum ben, baksana 😀

  3. 3 frontsideair Mayıs 26, 2009, 10:39 pm

    Bunların hepsini kulübe alıyoruz! O değil de cidden ilgimi çekti Harry Potter kitabı. Onu alıp da Harry Potter RP’mi boost’lamak istiyorum! (Ve de Türkçe’nin ırzına geçmek..)

  4. 4 Schwanzerberg Mayıs 26, 2009, 11:49 pm

    Harbi lan, Harry Potter rps’si ne zaman abi?

  5. 5 frontsideair Mayıs 27, 2009, 9:36 am

    Valla çok yakında diyeceğim, ama son zamanlarda kendimi yalan ettiğim için biraz ertelenebilir. Sanırım en fazla bir haftalık falan işi kaldı. Ama devamlı bir oyun olabilmesi için yazın benim burda kalacağımın kesinleşmesi gerek..

  6. 6 Leonard Mayıs 27, 2009, 3:26 pm

    Ewd benimde şu finaller bir bitsin, harry potter larp’ını hazırlayacağım. Birde az buçuk asaya benzeyen asa fiyatlarını öğrenmem gerek. Hatta fiyatını geçtim önce kendisini bulmam gerek 😀

  7. 7 frontsideair Mayıs 27, 2009, 3:42 pm

    Evet öğrensene onları, benim oyunda da asa olsa güzel olur. =)

  8. 8 Ali Emre Mayıs 29, 2009, 10:11 am

    O değil de bişeyi atlamayın canlar. O son kitabın kapağına bi bakınız “Author of Science of The X-Files”. En çok o kitap ilgimi çekti nedense:P

    Science of Battlestar Galactica var mıdır acaba. FTL drive ve newtonian physics dogfight mevzularına değinilmesini istiyorum

  9. 9 frontsideair Mayıs 29, 2009, 10:56 am

    Öyleyse bu Sedat’tan bu yazının ikincisini çıkarmasını istediğimiz anlamına mı geliyor? =P

  10. 10 Schwanzerberg Mayıs 29, 2009, 12:29 pm

    2. yazıyı yazmaya değecek kadar kitap kalmadı ama geriye. The Science of Battlestar Galactica isimli bir kitap varmış. Gözümden kaçmış benim, ilk aradığımda bulamamıştım sanki. Asıl bu kitapları edinip okurum, sonra incelemesini yazarım buraya.

    Harry Potter asalarına gelince de, $10’a çok güzel bir Harry asası buldum. ebay’de satılan tüm HP asalarının linki de bu:

    http://shop.ebay.com/items/_W0QQ_nkwZHarryQ20PotterQ20WandQQ_armrsZ1QQ_fromZR40QQ_mdoZ

  11. 11 frontsideair Mayıs 29, 2009, 2:39 pm

    İkinci yazıyı yazacak zaman gelene kadar bulursun eminim başka kitaplar da. ^^ Ganbatte! İncelemeler de fena olmaz hani.

    Yalnız iyi güzel de film asalarını sevmiyorum ben. Böyle tutamaçlı, ıvır zıvırlı falan. Asa dediğin çubuktur arkadaşım, ahşap işinden tutma kulbu mu olur asanın? Zaten asa çevirisi de ilk kitap çevirmenlerinin bok yemesinden kalmış, aslında değnek adı çok daha uygun o çubuk için.

  12. 12 Schwanzerberg Mayıs 29, 2009, 3:33 pm

    Aslında ben de sevmiyorum. Böyle çok işlemeli olmaları güzel değil. Dediğin gibi aslında asa değil de değnek olmalı onlar. Asa denince aklıma Gandalf’ın asası gibi boy uzunluğundaki asalar geliyor. HP’nin orjinal dildeki kitaplarında da staff diye geçmiyor zaten, wand diye geçiyor. Wand ise bildiğin büyücü değneği işte. Neyse bu satılanlar arasında böyle sade olanlar da var. Onlar alınabilir.

  13. 13 frontsideair Mayıs 29, 2009, 3:41 pm

    İşte çevirmenler İngilizce’ye o kadar hakimmiş ki wand’ı asa diye çevirmişler.. Ebay’de de be sırf işlemeli olanları gördüydüm, sade olanı var mı ki?

  14. 14 Schwanzerberg Mayıs 29, 2009, 3:54 pm

    Ya valla ben çok önceleri de bakmıştım ebay’den o zaman vardı. Şimdi de vardır. Gene filmde olanlardandı galiba ama diğerlerine göre daha sadeydi. Ya da HP değneği olarak aratmazsın normal herhangi bir büyücünün değneği olarak aratırsın, o zaman istediğimiz gibi bir şeyler çıkar kesin.

  15. 15 frontsideair Mayıs 29, 2009, 4:01 pm

    Madem öyle yapacaksak onun yerine Davutpaşa’nın balta girmemiş ormanlarına balta niyetine girelim, kendimize uygun asalar bulalım. Eğer şansımız yaver giderse fazladan asa da alıp sağda solda satarız. =)

  16. 16 Schwanzerberg Mayıs 29, 2009, 4:06 pm

    Çok mantıklı lan… Benim eskiden vardı öyle zaten. Dal parçası bulmuştum ormanda. Ve tam da ‘wand’ dediğimiz olaya uygun bir şeydi. Prisoner of Azkaban çıkmadan hemen önce bulmuştum. Order of the Phoenix’ten sonra kaybetmiştim. O arada çok eğlenmiştim ama dalla. Davutpaşa’da arayışları başlatalım o zaman. Hem senin HP rp için hem de Candemir’in HP larp’ı için buluruz yeteri sayıda ‘wand’.

  17. 17 frontsideair Mayıs 29, 2009, 4:13 pm

    Arayalım o zaman ilk fırsatta. ^^

  18. 18 Leonard Haziran 1, 2009, 4:49 pm

    Ewd bende davutpaşa ormanlarına dalma taraftarıyım, ne demişler büyücü asayı değil asa büyücüyü seçer. Ebay’den alırsak biz seçmiş oluruz, ama ormanda o bizi çağırabilir ( bkz: çok felsefik konuşmaya çalışan insan örneği )

  19. 19 frontsideair Haziran 1, 2009, 9:26 pm

    Aslında güzel bir noktaya değindin, cidden asanın bizi seçmesine izin vermiş oluyoruz ormana dalınca. xD Yapalım o zaman bunu!


Yorum bırakın